A Víz pH-ja

Lúgos víz

Ez egy valós probléma, amely miatt egyre többen igyekeznek különböző módszerekkel lúgosítani a szervezetüket. E módszerek között a táplálkozási szokások megváltoztatása mellett egyre gyakrabban találkozunk azzal az ötlettel, mely szerint lúgos vizet kellene fogyasztanunk. Vajon a víz lúgosítása elvezethet-e a szervezet lúgosításához? Amint hamarosan látni fogjuk, egyáltalán nem! Annak érdekében, hogy a fogalmakat ne keverjük össze, sokkal pontosabb, ha a szervezetünket illetően nem lúgosításról beszélünk, hanem savtalanításról.

Nem az ivóvizet kell lúgosítani, hanem a szervezetünket kellene savtalanítani. A kettő nem ugyanaz!

Nézzük meg, miért is…

Az ivóvíz lúgosítás azon a téves elképzelésen alapszik, hogy a szervezetünk egy zárt rendszer, mint egy vödör, amiben a savas kémhatású folyadékot addig hígítjuk lúgossal, amíg az elegyedés eredményeként semleges oldatot kapunk. Ez a feltételezés két okból sem állja meg a helyét:

1. A gyomorsav savassága ezerszerese a lúgos vizek lúgosságának, így egy liter lúgos víz olyan a gyomorban, “mint csepp a tengerben”

A tipikus lúgos víz 8-9-es PH értékű, ahol a 7-es PH jelenti a semleges kémhatást, míg a gyomorsav PH-ja 2-es. A PH skála egy logaritmikus skála, vagyis minden egyes érték növekedés, vagy csökkenés 10-szeres szorzót jelent. Például a 9-es PH tízszer lúgosabb, mint a 8-as, illetve a 3-as PH tízszer savasabb, mint a 4-es.

Mivel a 7-es a semleges érték, vagyis a skála középpontja, látható, hogy egy 8-as PH értékű víz lúgosító hatásánál a gyomorsav 10.000-szer (tízezerszer), egy 9-es PH értékű víz lúgosító hatásánál pedig 1.000-szer (ezerszer) savasabb. Ez azt jelenti, hogy a lúgosítás elképzelése alapján 200 liter 9-es PH értékű vizet kellene fogyasztanunk csak ahhoz, hogy a kb. 2 dl gyomorsavat semlegesíteni tudjuk. Nem is beszélve arról, hogy a gyomorsav közömbösítése nem cél.

PH skála

2. Szervezetünk nem egy zárt rendszer, tehát a savakat (méreganyagokat) nem hígítani kell, hanem eltávolítani!

A fentieknél azonban sokkal lényegesebb, hogy a szervezetünk nem hasonlít egy zárt rendszerhez, hiszen anyagcsere folyamatok működnek benne, nemcsak beviszünk tápanyagokat, hanem el is távoznak az anyagcsere folyamat melléktermékei. Így nem a hígítás elvével kell gondolkoznunk, ahol lúgos hozzáadásával próbáljuk közömbösíteni a savas méreganyagokat, hanem a savtalanítással, vagyis a szervezet méregtelenítésével, ahol a túl sok savas kémhatású méreganyagtól megszabadítjuk a szervezetet. Ha például megiszunk egy liter semleges PH értékű tiszta vizet és utána megnézzük a vizeletünket az savas kémhatású lesz, vagyis a semleges vízzel is “lúgosítottunk”. Apropó. Nem tudom, hogy hallotta-e, hogy a citrom az egyik legjobb “lúgosító” gyümölcs, annak ellenére, hogy savas a kémhatása! A citrom sem lúgosítja, hanem savtalanítja a szervezetet a magas antioxidáns hatása miatt. Ez is azt bizonyítja, hogy önmagában nem a lúgos kémhatású táplálékok lúgosítják a szervezetet, hanem azok, amelyek segítenek a méregtelenítésben.

Savas citrom

A méregtelenítésnél nem a PH érték ami számít

Fentiek miatt az elfogyasztott víz PH-ja gyakorlatilag lényegtelen a szervezetünkre gyakorolt méregtelenítő hatását illetően. Ennél sokkal lényegesebb az elfogyasztott víz mennyisége, illetve, hogy az minél tisztább víz legyen, mert a víznek annál jobb a méregtelenítő hatása (szállító képessége az anyagcserében), minél kevesebb oldott anyagot tartalmaz. Erről bővebben olvashat “A víz élettani szerepe” című tanulmányunkban.

Más téma, ami viszont hasznos lenne a lúgosítás helyett, az a víz oxigén redukciós potenciálja, vagyis a szervezetre gyakorolt antioxidáns hatása. Ez egy külön témakör, így most ebbe nem megyünk bele, de azok a vizek, amelyek ORP (oxigén redukciós potenciál) értéke magas, tényleg gyakorolnak pozitív hatást, szemben a lúgos vízzel, ami önmagában haszontalan.

A víz Ph-ja a keménységtől függően 6-8,5. A természetben megtalálható lágy forrásvizek, melyekről mindig tudtuk, hogy egészségesek, enyhén savas kémhatásúnak számítanak.

A valódi megoldás megtalálásában sokat segít, ha megvizsgáljuk, hogy milyen okok vezetnek a szervezetünk elsavasodásához. A civilizált életformánál három fő okot találunk:

No hambiHelytelen táplálkozás. A savasító ételekből egyre többet, a savtalanító (szándékosan nem neveztem lúgosítónak) ételekből pedig egyre kevesebbet fogyasztunk. Pl. rengeteg húst eszünk, ami tele van méreganyagokkal és egyre kevesebb zöldséget, gyümölcsöt, melyek magas antioxidáns hatásuk miatt méregteleníteni (savtalanítani) tudnák a szervezetet.

Mozgásszegény életmód. A mozgás fölgyorsítja az anyagcserét. Egy kis kocogás és rögtön izzadni kezdünk. Sajnos a mai ember nem sokat mozog.

Színezett és cukrozott üdítők. A modern ember szomjoltásra már nem tiszta vizet iszik, mint ahogy az emberek évezredeken keresztül tették, hanem üdítőket, különböző színezett, cukrozott italokat, becsapva ezzel a szervezetüket. Ezek az italok gyakran annyi oldott anyagot tartalmaznak, hogy szállítóeszközként elveszítik a funkciójukat szervezetünkben.

Mint egy költözéshez megrendelt teherautó, ami már akkor tele van pakolva, amikor megérkezik. Hasznavehetetlen.

A szervezet nem tudja eltávolítani a mérgeket, így tovább raktározza

Fenti okokból adódik, hogy a modern életvitel következtében az anyagcsere lelassul és a szervezet nem képes megszabadulni a túl sok bevitt méreganyagtól, így azokat zsírszövetbe csomagolva igyekszik távol tartani a létfontosságú szervektől. Többek között ez az elhízás egyik oka.

Az elsavasodás folyamata megállítható

Ha ezt a három okot megtaláltuk, akkor ezekből adódik a megoldás is, amivel az elsavasodás folyamata megállítható:

Táplálkozási szokások megváltoztatása. Kevesebb hús és méreganyag, több zöldség, gyümölcs. Ezzel a beviteli egyensúly helyreállítható.

Rendszeres testmozgás. Talán nem kell külön említenem a mozgás egyéb pozitív hatásait is az anyagcserén és méregtelenítésen kívül.

És végül a TISZTA VÍZ. Az az egyszerű tiszta víz, amivel a Jóisten gondoskodott az emberről, amit ittunk is évezredeken keresztül.

TermészetNézzük meg, mit fogyasztott az ember amikor még összhangban élt a természettel és nem tette tönkre a környezetét

Manapság túlbonyolítjuk a dolgokat. Az ember teljes történelme során leginkább felszíni és forrásvizeket ivott, amelyeknek rendkívül alacsony az ásványi anyag tartalma és PH semlegesek, a hegyi forrásvizek pedig enyhén savasak. Az ember soha nem fogyasztott 1.000 méter mélyről feltörő magas ásványianyag-tartalmú vizeket, hacsaknem gyógyvízkúraként eseti jelleggel, de nem folyamatosan. Soha nem fogyasztottunk mesterséges ionizáló készülékekkel lúgosított vizeket sem, “csak” a természetben megtalálható tiszta vizet. Persze ezzel van egy gond. A felszíni vizeinket sajnos tönkretettük, megmérgeztük és a végén még klórozzuk is.

Mi lehet a megoldás?

Platinus Aqua - pohárHiszünk abban, hogy a szervezetünknek egyszerűen tiszta vízre van szüksége. Azért használjuk a Pentair fordítottozmózis-technológiát, mert az ilyen módon tisztított víz hasonlít leginkább a természetben megtalálható tiszta forrásvizekhez.

Ez a technológia semmit nem adagol a vízhez, nem változtatja meg kémiailag, egyetlen dolgot tesz; egy molekuláris méretű fizikai szűrés történik melynek eredményeként egyszerű, tiszta vizet kapunk.

Persze azért gondoltunk azokra is, akik az itt leírt információk ismeretében is mindenképpen lúgos vizet szeretnének fogyasztani. Számukra ajánljuk a lúgosító patront, amely a víztisztító készülékekre opcionális kiegészítőként illeszthető

Vélemény, hozzászólás?