A víz keménységét az határozza meg, hogy a víz milyen arányban tartalmaz kalcium-oxidot. Ennek mértékét keménységi fokban mérik. Több elfogadott skála létezik erre, a mi térségünkben a legelterjedtebb a német keménységi fok (°dH). Egy német keménységi fok 10 mg/liter kalcium-oxid tartalmat jelent. Ahány keménységi fokot mérünk, annyiszorosát tartalmazza ennek a vizsgált víz.
A túl kemény víz káros a hálózati vizet felhasználó háztartási gépek számára, mert a melegítés hatására kicsapódnak belőle az ásványi sók, ennek következtében vízkőlerakódások keletkeznek. Ez csökkenti a mosogatógépünk vagy mosógépünk tisztítási hatékonyságát és a készülék várható élettartamát is megrövidítheti.
Más megközelítésből: A keményebb víz emberi fogyasztása kifejezetten egészséges lehet. A benne lévő kálciumra és magnéziumra szüksége van a szervezetünknek, ezért a közepesen kemény víz élettanilag jótékony hatású és ízletesebb is a túl lágynál.
Pentair termékeinkkel tökéletes szabályozható a víz mindenegyes összetevője, a tökéletes íz elérésének érdekében.
- Nagyon lágy: 40 mg/liter CaO alatt (4 nk)
- Lágy: 40-80 mg/liter között CaO (4-8 nk)
- Közepesen kemény: 80-180 mg/liter CaO között (8-18 nk)
- Kemény: 180-300 mg/liter CaO között (18-30 nk)
- Nagyon kemény: 300 mg/liter CaO felett (30 nk)
Általáb az ivóvíz átlagos keménysége 132 mg/l CaO.
*A német keménységi fok (nk) a CaO mg/liter egy tizede, tehát például 132 mg/liter CaO esetén az érték 13,2 nk (2020).